top of page

ViaCestovka aneb výlet jedné obce do druhé


ViaCestovka, kterou pořádáme společně s Nadací Via, je určena nejen pro zastupitele a občany, ale zveme všechny kunštátské spolky a také pracovníky městského úřadu Kunštát. ViaCestovka je totiž exkurzí za inspirativními příklady dobré praxe, kdy se povedlo upravit konkrétní místa ve městě tak, že je lidi dnes rádi využívají a společně zde tráví svůj volný čas. A to právě díky spolupráci občanů, politiků, odborníků a úředníků.

Kunštátskou ViaCestovku jsme nazvali Brnem po živých veřejných prostranstvích. Podíváme se na místa, která bývala opuštěná, ale spoluprací místních se proměnila na atraktivní oázy přírody uprostřed města.

Kam se vydáme a kdo nás provede?

Na prohlídka parku ve vnitrobloku ulic Poříčí – Křídlovická s architektkou Evou Wagnerovou Participační proces iniciovaný místostarostkou Jasnou Flamikovou zde obnovil zahrádky a společně sdílený a spravovaný sousedský prostor s hřištěm, jedlými rostlinami, veřejným WC, psím výběhem, veřejným grilem s posezením nebo místem pro pikniky.

Na prohlídku Otevřené zahrady pod Špilberkem se zahradní architektkou Hanou Zuchnickou Pasivní administrativní budova Nadace Partnerství, která je inspirací pro ekologicky šetrnou přestavbu, vyrostla obklopená edukační přírodní zahradou. Jelínkově areálu v Kunštátu je blízká svojí polohou ve svahu a také tím, že k zahradě přiléhá lesopark.

Na prohlídka parku Pod Plachtami v Novém Lískovci s architektem Petrem Förchtgottem a zástupcem radnice MČ Brno – Nový Lískovec Na počátku parku s loukami a jezírkem napájeným dešťovkou z paneláků bylo komunitní plánování s obyvateli sídliště, které uspořádala radnice v čele se starostkou Janou Drápalovou. Dobré hospodaření s vodou chceme navázat i na Jelínkovu chatu.

Pojeďte s námi! Setkat se můžete přímo i s lidmi z Nadace Via. Doprovázet nás bude Vladimír Mikeš, manažer programu Místo, kde žijeme. Více informací a přihlášky u Dany Voborné, dana.voborna@gmail.com, 774 040 826


40 views0 comments
bottom of page