top of page

Lucie Černická, facilitátorka Nadace Via

Updated: Sep 19, 2020

Na listopad spolek Na Slunci chystá veřejnou debatu o využití Jelínkova areálu. Povede ji facilitátorka Nadace Via Lucie Černická. V krátkém rozhovoru vysvětluje, o co jde a jak to bude probíhat.

Proč se věnuješ vedení veřejných setkání?

Protože si myslím, že zapojování veřejnosti do rozhodování o podobě veřejného prostoru je nejlepší cesta, jak dojít k jeho správnému využití a jak zvýšit zájem lidí o veřejné dění. Je to cesta, jak poznat, co lidem v místě, kde žijí, nejvíce schází, co potřebují ke spokojenému životu. Jakou funkci by veřejný prostor pro ně měl plnit a zatím třeba neplní. Podle mého názoru je to i způsob, jak efektivněji využít finanční prostředky – k naplnění potřeb širší části obyvatel, než je jen skupina lidí okolo žadatele o grant.


Jak ses k této práci dostala?

Pracovala jsem 15 let jako ředitelka neziskové organizace, kde jsem realizovala řadu projektů. Projekty se zapojením veřejnosti mi postupem času začaly připadat nejvíce smysluplné právě pro dlouhodobý efekt v komunitě a životaschopnost projektů. Po realizaci – uvedení do života si je lidé vzali do své péče a řada z nich je živá třeba i deset let po dokončení. Dál se vyvíjejí a přinášejí nové podněty a výzvy do místních komunit, což je pro mě zdrojem radosti.


V srpnu jsi už vedla rozhovory s několika občany Kunštátu. O čem jste mluvili?

Ano, šlo o rozhovory v rámci tzv. komunitního mapování. Rozhovory s obyvateli jsou částí metody, která umožňuje zjistit, jaké zájmy hýbou obyvateli Kunštátu. Co lidem v místě, kde žijí, schází, a naopak, na co jsou v Kunštátu pyšní, s čím by měl Kunštát dále pracovat a co rozvíjet pro spokojenější život místních lidí, ale třeba i jako nabídku pro návštěvníky města.


A co jsi zjistila?

Ještě neproběhly všechny rozhovory, takže zatím mi chybí celkový obraz. Nicméně některá témata, která lidé řeší, se už objevují opakovaně. Například potřeba vyřešit různá místa odjezdu autobusů, téma keramické tradice Kunštátu a potřeba místa pro různé způsoby propagace a interpretace keramické tradice, koncepční řešení nabídky pro návštěvníky Kunštátu apod.


V listopadu v Kunštátu proběhne komunitní plánování. Co se bude dít?

Půjde o setkání, na které budou pozvaní všichni obyvatelé města, a budeme společně hledat další využití pro tzv. Jelínkův areál. Momentálně tam velmi dobře funguje lesní mateřská škola, ale areál má mnohem větší možnosti využití. Budeme se obyvatel ptát, jak by areál chtěli využívat, co by tam chtěli mít vedle těch dobrých věcí, které areál už nabízí. Těmi jsou jeho přírodní prostředí a lesní školka. To jsou myslím velké hodnoty místa, které by bylo dobré zachovat. Areál se ale může obohatit o celou další řadu funkcí. O jaké činnosti a funkce by mělo jít, se členové spolku Na Slunci chtějí zeptat vás, místních obyvatel.


Jak to může pomoct Kunštátu?

Město Kunštát a jeho spolky zjistí od obyvatel, jaké představy lidí nejsou naplněné, co je dlouhodobě potřeba a není to třeba dostatečně vyřešené. Sebrané informace mohou být podkladem pro další rozhodování o rozvoji města i o činnosti spolků. Ale hlavním cílem je získat podklady pro tvorbu koncepčního řešení využití Jelínkova areálu tak, aby naplňoval potřeby širší části veřejnosti, ne jen rodičů dětí navštěvujících lesní školku.


Děkujeme za rozhovor


Dana Voborná a Bára Danielová



84 views0 comments
bottom of page